maandag 11 juni 2018

De stoppen slaan door!

Bakker
Het thema bij de kleuters is De Bakker. Wij zijn al met de klas bij de bakker langs geweest. Hier werden de rekenbegrippen door de bakker als vanzelf uitgelegd: 'Wilt u een heel of een half brood?' Gelukkig  wilde de klant voor ons vier halve broden. We konden dus mooi zien hoe de bakker het brood sneed en de halve broden in zakken deed.
Taalontwikkeling stimuleren hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn, je moet het soms alleen even zien!

Meer of minder?
Alle kinderen hadden €1 mee gekregen van thuis. Hiervoor mochten zij iets kopen bij de bakker. Het was nog een hele klus om een lekker broodje voor dat geld uit te zoeken. De begrippen 'te veel / te weinig, meer en minder' kwamen vaak aan bod.

Pannenkoeken bakken
Wat is er nu leuker dan zelf iets bakken met de hele klas!
Na het boek Haas wil worteltjestaart te hebben gelezen, bakten de kinderen al een heerlijke worteltjestaart. Nu was Het Pannenkoekenboek aan de beurt.  (Helaas niet meer leverbaar, weet iemand een leuk alternatief pannenkoekenboek?) We lazen wat je allemaal nodig hebt voordat je eindelijk een pannenkoek kan eten: graan-naar de molen-eieren van de kip-melk en boter van de koe.

Beslagen ten ijs
Het idee met het gourmetstel was om in de hele kleine pannenkoekjes te bakken. Eerst maakten we het beslag. Daarna een waarschuwing dat het gourmetstel heel heet was! We deden het beslag in de pannetjes en keken gespannen of we al iets zagen veranderen...

De stoppen slaan door
Helaas, er gebeurde helemaal niks! Wat fantastisch! Dit lokt namelijk nóg meer taal uit! Want... wat moeten we nu doen??
Het bleek dat de stop was doorgeslagen, het gourmetstel konden we dus niet gebruiken. De woordenschat werd direct aangepast naar: pech hebben, teleurgesteld, jammer, de elektriciteit, het stopcontact. De communicatieve redzaamheid werd vergroot, want nu moesten we om hulp gaan vragen bij de conciërge.

Vuurtje stoken
De kinderen bedachten zelf allerlei leuke oplossingen: het gourmetstel in de zon zetten, takken zoeken en een vuurtje stoken, of de pannen op het gaspedaal zetten! Dat laatste hebben gedaan, alleen gebruikte we wel een gasfornuis in plaats van gaspedaal. Het waren heerlijke pannenkoeken en wat een taal hebben we gebruikt!

Een winnaar is er helaas niet. Maar het idee van iemand via FB om eieren te bakken op het gourmetstel kwam wel het dichts in de buurt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten