maandag 4 juni 2018

Eindelijk iets anders dan memory!

'Ik ben zo klaar met memory, weet jij nog een spel dat we echt samen kunnen doen?'
'Mijn kind zegt nooit iets tijdens het spelen van een spelletje, hoe doe jij dat?'
'Weet jij nog een leuk spel voor mijn kleindochter die binnenkort twee wordt?'

Hier het antwoord!

Samen spelen
Het spelen van een spelletje is voor een kind vaak een gezellig moment samen. Zeker met vertrouwde mensen om je heen kun je goed oefenen met het om de beurt spelen, winnen en natuurlijk ook verliezen. De spelregels staan vast (over het algemeen...., er zijn nog wel eens discussies met vrienden of je nu wel of niet extra geld krijgt als je precies op 'start' komt bij Monopoly). Vaste spelregels zijn prettig voor met name peuters en kleuters. De wereld om hen heen is al veranderlijk genoeg.

Praten tijdens het spelen
Memory en domino kennen we allemaal wel. Wat mij opvalt, met name als ik andere gezinnen zie op een vakantie, is dat veel gezinnen dit woordenloos spelen. Alleen als er iemand aan de winnende hand is wordt er gepraat. 
Een vaste regel kan zijn is dat je altijd benoemt wat je omdraait. Bij peuters kan je beginnen met alleen het woord, bij kleuters of vaardige peuters kun je afspreken dat je een hele zin maakt: Jij pakt Nijntje op de fiets en één schip / Jij pakte twee schepen! Zo oefen je meteen een werkwoordvervoeging stam + t, de verleden tijd én een meervoudsvorm.

Winnen en verliezen
Voor peuters zijn de spelregels soms nog lastig. Wat kan helpen is om het eerste potje wel volgens de regels te doen en het kind daarna lekker met de kaartjes te laten spelen. Is winnen of verliezen nog moeilijk voor je peuter of kleuter? Afwisseling is dan leuk, je kunt van te voren afspreken of je het deze keer met of zonder winnen en verliezen speelt. Bij memory kun je bijvoorbeeld de dubbele kaartjes direct terug in de doos doen, zo zie je niet dat de stapel van je oudere broer/zus hard groeien. (al hebben sommige kinderen dit uiteraard feilloos in de gaten). Je kunt ook met twee volwassene allebei een kind onder je hoede nemen en zo samen spelen. Het kind ziet het 'goede voorbeeld' en verliest niet steeds.
Peuters verliezen al de hele dag omdat ze veel vaardigheden nog niet voldoende kunnen, samen met papa winnen is dan enorm leuk!

Leuke spelletjes voor peuters van 2-3 jaar:
Laat je overigens niet afschrikken door een leeftijdsindicatie op een spelletje. De ene peuter is de andere niet. De één kent met 1,5 jaar de kleuren al en de ander stopt met twee jaar nog van alles in de mond, je kent je (klein)kind zelf het beste!

Kleurentorentjes

Je peuter leert snel de kleuren en omgaan met een dobbelsteen. Dit vond ik erg grappig toen ik dit spel voor het eerst met mijn peuter speelde. Ze had geen idee dat ze de bovenste kleur moest hebben! Tevens werkt dit meteen goed voor de motorische ontwikkeling van de oog-handcoördinatie. Deze hersengebieden werken vaak samen dus dat is dan mooi meegenomen.






Eerste boomgaard
Ook bij dit spel leren kinderen de kleuren en omgaan met een dobbelsteen. Zeker voor peuters die winnen en verliezen moeilijk vinden is dit spel erg geschikt. Je speelt met alle speler tegen Raaf / vogel. Bij jonge peuters is dit nog moeilijk te begrijpen en kun je dit element weg laten, het samen spelen is dan al leuk genoeg. Bij peuters die verder zijn kun je dit wel toevoegen.
Ook hierbij kun je veel woorden aanbieden, met name de rekenbegrippen zijn hierbij leuk: veel, meer, meeste, weinig, minder, minste.




Knappe koppen spel
Sommige spelletjes zijn zo onoverzichtelijk dat peuters geen idee hebben waar ze moeten beginnen en waar het eindpunt is. Dit spel is erg eenvoudig en met name geschikt voor jonge peuters. De vragen zijn niet zo moeilijk maar zo leren ze wel omgaan met stappen zetten, de dobbelsteen hanteren en vragen beantwoorden.
De vragen zijn erg geschikt om het taaldenken te stimuleren. Tevens zijn er ook veel vragen waarbij je peuter even mag bewegen, een leuke afwisseling!




Djeco Bingo

Een combinatie van het aloude pim pam pet, kwartet, twister, bingo en lotto. Een leuke variant met eens niet de geijkte dieren, maar een krokodil, een papegaaiduiker en een panda.
Ook hierbij leren kinderen om de beurt spelen. Je kunt het spel naar eigen inzicht aanpassen. Je kunt het makkelijker maken door de kleuren alvast te sorteren of juist moeilijker door het kind een mooie zin te laten maken: De papegaaiduiker zit boven op de boot.




Kroko Loko
Wat mij betreft een spel dat met je kind meegroeit. Met een jonge peuter kun je de kaarten open op tafel leggen en is het al leuk om te leren welke dieren in de zee zwemmen, vliegen of op het land leven. Met een oudere peuter kun je alle dieren leren: kwal, garnaal, koalabeer. En met een kleuter kun je mooie zinnen maken: De koala leeft op het land, hij klimt in de boom.
Zelfs kinderen tot en met negen jaar (groep 4-5) vinden dit nog een leuk spel!






Berenhonger
Spreekt je peuter nog heel weinig? Dan is dit spel ideaal. Je gooit met de dobbelsteen en voert de beer. Korte woorden als: hap, in, op, eten/voeren kunnen hiermee op een speelse manier geoefend worden.
Kan je kind al iets meer aan, dan kun je woorden voor de groente en het fruit toevoegen en korte zinnen maken: Beer eet bosbessen, beer eet rijst.








Samen een puzzel maken is overigens ook erg leuk om de taal van je kind te stimuleren. Hoe? Dat lees je in dit blog: Puzzelen = taalontwikkeling

2 opmerkingen:

  1. Leuk Marloes. Hier zijn wij ook in het bezit van kroko loko en Nijntje memory (nu maar 4 euro bij trekpleister) De haba spellen moeten ook erg leuk zijn. In Zeist zit zo"n leuke kinderwinkel die heel veel verantwoord speelgoed verkoopt. Jammer dat dat niet meer bij mij in de buurt is :p

    BeantwoordenVerwijderen