zondag 3 juni 2018

5 prentenboekentips voor je dreumes

Daar komt hij weer aan, mijn zoon, bijna anderhalf jaar oud en het boek is zo half zo groot als hij. Hij wilde graag iets eten uit de vuilnisbak, helaas voor hem mocht dat niet (belachelijke regel, I know...). Hij ziet mijn blik en zet het meteen op een huilen, dit gaat over in krijsen en al snel doe ik de achterdeur maar weer dicht. Hij gooit zich op het kleed en huilt hartverscheurend. Na een tijdje bedaart hij, loopt naar het boekenrek en komt daar aan met een prentenboek.
Mijn kleine driftige dreumes troost zichzelf met het bladeren door boeken. 

De reguliere prentenboeken vind ik zonde om aan hem te geven, deze scheurt hij zo kapot (ik zei al dat het een driftkikkertje is). De kartonnen babyboekjes met maar één plaatje zijn ook niet meer interessant genoeg.
Tijd om op zoek te gaan naar leuke, dreumes-proof-boeken:

1. Boer Boris telt schaapjes - Ted van Lieshout
Boer Boris is een stevig kartonnen boek met mooi gekleurde platen. De tekst is op rijm, dit zorgt er voor dat kinderen meer gevoel voor taal krijgen. Op de platen is veel herhaling te zien, dit nodigt je kind uit om op elke bladzijde op zoek te gaan naar de boer, de hond of de poes. Er zitten bijvoeglijk naamwoorden in (grote machine,  klein kalfje) en ook veel werkwoorden (zaaien, oogsten, wroeten) dit rijke taalaanbod helpt je kind om veel nieuwe woorden te leren. Het blijft zo ook voor jezelf leuk om voor te lezen, in plaats van alleen maar korte simpele woorden of zinnen.
Boer Boris

2. Leeuw, waar ben je? - Ingela
Iets verstoppen en weer tevoorschijn halen, dat kunnen dreumesen eindeloos doen. Dit boek sluit daar perfect op aan. De vilten flapjes zijn stevig en het boek nodigt uit om veel samen te praten. Zo leert je kind om steeds langere zinnen te maken. Eerst alleen de dierengeluiden: je verstopt een dier en roept wraaaaaaw de leeuw! als je kind de leeuw tevoorschijn haalt. Ook de zin 'Waar ben je dan?' kun je steeds blijven herhalen. De voorzetsels komen in dit boek veel aan bod. Achter de boom, onder de rots, etc.
Leeuw, waar ben je?



3. Bobbi's wereld kijk- en zoekboek - Monic Maas

Zoekboeken zijn voor ouders / opa's en oma's vaak lastig, want er is niet veel om voor te lezen dus je moet zelf iets verzinnen. Wat hierbij helpt is om je kind te volgen. Je kind wijst iets aan en jij vertelt wat het kind ziet. Het lijkt zo simpel maar het is in de praktijk best lastig. Het leuke aan zoekboeken is wel dat het met je kind mee groeit. Naar mate je kind ouder wordt ziet het andere dingen, meer details. Ook staan er vaak grapjes in de tekeningen verwerkt, waardoor het voor jezelf ook leuk is!
Extra leuk aan zoekboeken is dat je het makkelijk in je eigen thuistaal / dialect kunt praten met je kind.
Bobbi's kijk- en zoekboek 



4. Op een grote paddenstoel - Mies van Hout
Mijn ouders en schoonouders zingen uit een onzichtbare onuitputtelijk bron kinderliedjes. Ik verbaas mij er steeds over dat ze over elk onderwerp wel een liedje kennen. Zingen is niet echt mijn hobby maar kinderen genieten er wel heel erg van. Dit boek biedt uitkomst. De tekst staat in het boek en de tekeningen laten precies zien waar het liedje over gaat. Heel herkenbaar voor je kind en ze wijzen al snel mee met wat je zingt. Er zit ook een CD bij voor het geval je echt geen idee hebt hoe de liedjes gaan (ook handig voor in de auto). Zingen helpt bij het ontwikkelen van de taal en het vergroten van de aandacht.
Op een grote paddenstoel


5. Ik ben Kikker! - Max Velthuijs
Oké, niet helemaal 'off the beaten track' maar wel anders dan de andere Kikker boeken. Deze zijn vaak moralistisch en je hebt een goede ToM (Theory of Mind / inlevingsvermogen) nodig om deze boeken goed te kunnen begrijpen. Vaak dus pas echt interessant voor kinderen vanaf drie-zes jaar.
Een erg leuk alternatief is dit boek. De handpop Kikker zit vast aan het boek en nodigt uit om samen te praten. Je hebt meteen een achtergrond, bijvoorbeeld het bos, de slaapkamer of de keuken. Je kunt net alsof eten en Kikker kan het kind ook steeds een hapje geven. Maar wildere spelletjes zijn met een handpop ook heel leuk. Het kind steeds kusjes geven loopt al snel uit tot een gezellige stoeipartij. Ik ben Kikker!

Nog een bonusboek, omdat deze zo leuk is maar helaas niet meer verkrijgbaar. Maar wie weet wel tweedehands of er komt een herdruk doordat het weer populair wordt door deze blog!

100 fantastische flapjes  Dieren
Dit boek groeit met je kind mee. Als dreumes wijst je kind vast alle bekende dieren aan: de poes, de hond, de koe, de olifant. Ook een dier onder je hand verstoppen en vragen: Waar is de poes? is een reuze leuk spelletje dat je dreumes eindeloos zelf kan uitvoeren.
Naar mate je kind ouder wordt kun je de moeilijkere dieren bekijken: de fret, de pauw, de pelikaan, het stokstaartje.
Ook delen van dieren komen aan bod evenals verblijfplaatsen (de kooi) dit helpt bij het vullen van de woordenschatnetwerken (woordclusters): Een everzwijn lijkt op een varken, heeft slagtanden en woont in het bos.
100 fantastische flapjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten