zaterdag 2 juni 2018

Niks aan, een zoekboek!



Een veel gehoorde klacht: Wat moet ik toch met boeken zonder tekst?
Er zijn heel veel bekende tekstloze boeken: De Gele Ballon, Nederland, Sinterklaas van illustrator Charlotte Dematons en ook illustrator Thé Tjong-King heeft leuke tekstloze boeken geschreven: Waar is de taart? en Picknick met taart.

 Deze boeken hebben enkel illustraties en geen tekst. Veel ouders (maar ook geoefende voorlezers als leerkrachten en pedagogen) laten deze boeken in de kast staan. Kinderen daarentegen pakken de kijk- en zoekboeken wel heel vaak want er is veel in te ontdekken. Maar helaas, zonder aandacht van een volwassene haken jonge kinderen ook snel weer af.

Hoe kun je een zoekboek / kijkboek interessanter maken?

Een leuke manier om langer samen in deze boeken te kijken is één personage te kiezen en deze op elke bladzijde te volgen. Zo zie je een lolly-etende muis in het boek 'Picknick met taart' steeds dikker worden. Of je ziet dat zwarte piet een cadeau koopt voor de verjaardag van Sinterklaas. En heb je al opgemerkt dat er op elke bladzijde van het boek 'Nederland' een kinderliedje verstopt zit?


In zoekboeken zoals 'Waar is de blauwe auto?' of 'Mijn grote dieren kijk- en zoekboek' zit  niet echt een lopend verhaal. Je kunt uiteraard braaf de blauwe auto gaan zoeken, maar na vijf keer is je kind er dan wel op uitgekeken. Je kunt nog een keer bij opa en oma showen hoe snel je kind de blauwe auto kan vinden maar met de rest van de pagina wordt niks gedaan.
Een leuke manier is om 'ik zie, ik zie wat jij niet ziet' te doen. Bijvoorbeeld: 'Ik zie een varken op een tractor.' Kinderen blijven zo langer betrokken en willen vaak zelf ook een raadsel maken. Taal leer je immers door te praten.
Dit is ook een handige manier om kinderen van verschillende leeftijden te betrekken bij het boek. Aan een kleuter vraag je: 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is iets om benzine in te doen.'


Raadsels
Raadsels zijn een leuke manier om de woordenschat te stimuleren. Het kind oefent om een omschrijving te geven, dit helpt bij het maken van een woordenschat netwerk (woordcluster). Een tractor hoort bij een boerderij en het varken woont daar in de stal. Ook de voorzetsels kun je goed oefenen met raadsels: 'Zoek de vogel tussen de boom en het huis.'

Moedertaal / dialect
Tekstloze boeken zijn ook uitermate geschikt om in je moedertaal of dialect te vertellen. Je wordt niet afgeleid van de geschreven tekst, zo heb je een taalrijk aanbod voor het kind.


Seizoenen
Elk seizoen zijn eigen zoekboek:
Het is Herfst, wat een winter, leve de lente, zonnige zomer


Er is in 2017 een prachtig nieuw zoekboek uitgekomen: Twaalf maanden in het BOS
Een prachtig kijk- en zoekboek. Je ziet hoe de dieren in het bos leven het hele jaar door. De mierenkoningin die eitjes legt, de vissen die een winterslaap houden, mestkevers op zoek naar poep, en wie prikt zijn neus aan de stekelige egel?
Dit boek is ook zeer geschikt voor kinderen met een goede taalontwikkeling. Er komen ook dieren als een wezel, otter, bladluis en verschillende vogels in voor.

Seizoensgebonden maar echt een klassieker, De Sneeuwman. Er is ook een prachtige film van waarin niet gesproken wordt. 



Nog meer tekstloze toppers:
Werkelijk prachtige platen in het boek Eiland van Mark Janssen. Ik heb er zelfs speciaal voor de grote Lemniscaat kalender van 2019 gekocht.




Op reis                                               Monkie                               De Paraplu             

   








1 opmerking: